Damijan Kracina: Prehod 
Hiša kulture v Pivki
7. – 28. maj 2016
otvoritev: 7. maj ob 19. uri

 

Damijan Kracina (1970) je magistriral iz kiparstva in video umetnosti na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v Grazu v Avstriji in New Yorku, Tamarid Institute Albuquerque ter Santa Fe Art Institute v ZDA. Bil je ustanovni član umetniške skupine Provokart ter ustanovitelj in nekaj časa tudi umetniški vodja centra za umetnost Artilerie Kluže. Je tudi soustanovitelj umetniške skupine Društvo za domače raziskave. Od leta 2010 je profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Živi in ustvarja v Ljubljani.  www.kracina.com

Umetnik že od leta 2002, ko je bil na rezidenci v Tamarid Institute Albuquerque, New Mexico, ZDA, slika in kipari izkušnjo iz puščave blizu lokacije Trinity, kjer so prvič preizkusili atomsko bombo. Vtis krajine, povezane z brutalnim zgodovinskim trenutkom človeškega napredka, je bil navdih za ustvarjanje novih življenjskih oblik in futurističnih bitij. Nezemeljske bio forme, ''uzrte'' v radioaktivnem puščavskem pesku, postavlja v človeško socialno dinamiko in jih za vsebinski obrat pogosto obda s scenografijo hladnega kliničnega pohištva in stanovanjske opreme. Na tokratni razstavi predstavlja svojo nedavno dopolnjeno zbirko v vsej njeni biotski raznolikosti in mnogoterosti.

Kustosinja razstave je Mojca Grmek.

Dežela v nastajanju
Ustvarjalna delavnica ob razstavi Damijana Kracine Prehod

7. maj ob 10. uri za otroke od 3. do 5. leta
7. maj ob 11. uri za otroke od 6. leta dalje

V mesecu maju bomo na delavnicah v Hiši kulture vstopili v čisto poseben svet, ki ga je ustvaril Damijan. Ta svet, ki ga naseljujejo nenavadna bitja, živi po svojih pravilih in kot vsak drugi svet ustvarja svoje zgodbe. Te bomo spoznali na razstavi, nato pa ustvarili svoj svet izmišljenih bitij in čudes. Bitja bomo naredili tako, da bomo risali, izrezovali, barvali, nato pa za vse skupaj na hodniku galerije ustvarili še njihovo deželo.
Delavnica bo potekala v prostorih Hiše kulture v Pivki. Za manjše otroke je želeno spremstvo staršev. Delavnica je brezplačna. Vse potrebščine bodo na voljo. Delavnico bo vodila akademska slikarka in pedagoginja Tanja Milharčič.

Plakat >> / galerijski list >> / http://hisakulturepivka.com/

 

Damijan Kracina, PREHOD / PASSAGE

-
www.kracina.com
all photos: Damijan Kracina